Posted on

A CDI mint sokat emlegetett alkatrész

A CDI mint sokat emlegetett alkatrész

Az elektromos kerékpárok és benzinmotoros kerékpárok lelkének is emlegetett alkatrészt gyakran összekeverik más egyéb funkciót ellátó részegységgel. Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba a CDI miért nélkülözhetetlen elektromos vagy robbanómotoros biciklinkhez.

Először is tudnunk kell mi a CDI.

Hétköznapi hazai szóhasználatban a szinonimája röviden: Gyújtáselektronika. Amennyiben egészen pontos definíciót szeretnék alkalmazni akkor teljes nevén kondenzátor kisütéses gyújtáselektronika. Ez a szakszó a köztudatban lassan négy évtizede jelen van. Ez a kis dobozka felváltotta a komplikált elődjét így egy sokkal egyszerűbb és letisztultabb formában folytatta rendeltetését. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy azt az energiát ami a gyújtáshoz elengedhetetlen késleltetés nélkül tudja leadni.

Azonban itt nem áll meg tudomány, hiszen áramtulajdonság tekintetében két csoportra bonthatjuk a gyújtáselektronikát. Rettenetesen egyszerű megjegyezni hiszen rögtön eszünkbe jut a világhírű zenekar: AC / DC. Az AC jelentése nem más mint váltóáramú (amely direkt módon a generátorról veszi a gyújtáshoz elengedhetetlen energiát) a DC pedig az egyenáramú (amely szintén direkt módon az akkumulátorról szerzi a gyújtáshoz nélkülözhetetlen energiát).
Továbbá érdemes tudnunk, hogy DC-hez egy csatlakozó szál jön ki míg az AC-nál pedig ugyanebből a szálból kettő van.

Kedvenc benzines kerékpárunknál vagy elektromos kerékpárunknál előbukkanó hibaforrás keresése (mely elektronikai problémára vezethető vissza) nem könnyű feladat. CDI hibaforrás kutatásánál csak és kizárólag kizárásos alapon lehet apellálni. Ez lényegében azt eredményezi, hogy minden többi lehetőséget ki kell zárni mielőtt arra következtetünk hogy a CDI károsodott.
Sajnos hozzátartozik az igazsághoz, hogy CDI modul meghibásodás esetén teljes cseréről beszélünk ellenben az azelőtti többrészes technológiánál ahol volt esély arra, hogy csak egy egységet kell kukába dobni. Az elektronikának a magas pára, nedvesség és az úton fennálló folyamatos rázkódás nagy ellensége. Igy hát sajnos törvényszerű, hogy előbb vagy utóbb kedvenc elektromos kerékpárunk, benzines kerékpárunk CDI-je cserére szorulhat.

Javasoljuk a cserét bízza szakemberre! 25 év tapasztalatával és szervizhátterével merjük állítani: Ne kockáztasson! Drága tanuló pénz az otthoni bütykölés amikor az adott elektromos kerékpár alkatrész vagy benzinmotoros kerékpár alkatrész nem rendeltetésszerű szerelés következtében meghibásodik és használhatatlan lesz! Szavazza meg bizalmát a Rekord Mobil Kft.-nek! Forduljon hozzánk bizalommal!